Masak Hujung Minggu

Sunday, March 21, 2010



(belajaq faham cakap utara)
TOMYAM (udang @ sotong @ ayam @ campur)
Bahan-bahan:-
PES
5 biji Cabai Besaq
10 biji Cabai Melake
*kalau nak pedas sesuka hati la banyak mana
1 labu Bawang Besaq
(nak guna bawang merah pun bleh, itu pon kalau rajin kupas bawang)
3 ulas Bawang Putih
1 inch Lengkuas
Akar daun ketumbar
2 batang Serai di titik

BAHAN-BAHAN LAIN
RM 1.00 Daun Ketumbar
Sayur yang anda minat
Udang/sotong/ayam @ campur jer sume
3 biji Tomato
5 Keping Daun Limau Purut
Cendawan
Secukup masam Jus pure lemon @ Limau nipis


Cara-cara memasak
1. Bahan A dikisarkan bersama sampai hancur (serai jgn blan)
2. Tumiskan dalam minyak yg panas
3. Biar sehingga pecah minyak
4. Masukkan garam dan gula(jgn banyak nnt manis) secubit jer
5. Tuang kan air (*kalau nk kuah lebih taruk la banyak
6. Biar kan menidih sementara.
7. Msukkan juice lemon
8. Rasa dulu
9. Kalau ok masukkan sayur biaq kan sektika
10. Masukkan cendawan dan daun Limau Purut
11. Masukkan (bahan utama)
12. Last tomato dan daun ketumbar
13. Rasa kalau nk masam lebih kan lemon pure juice
14. Nak Pedas (ketuk cili padi 5 biji)
15. Selamat menjamu selera

6 comments:

Unknown March 27, 2010 at 4:37 PM  

aduhai....
wahai tomyam,
kau telah mnggoda-goda anak tekak ku yang sememangnya rindu untuk menjamahmu.....

Mrs H March 28, 2010 at 5:27 AM  

wahh pndai msk..hehe..

Anonymous,  April 22, 2010 at 11:19 AM  

haha..thanks

Post a Comment

  © Life of Man On The Road

Back to TOP